Aftaleparternes kommentarer

Forhandlingerne om overenskomsterne i 1991 blev startskuddet til PensionDanmark i dag. Parterne indgik aftale om, at der skulle indbetales 0,9 pct. til arbejdsmarkedspension fra 1. januar 1993.

For Poul Erik Skov Christensen, forhenværende formand for SiD og PensionDanmark, er etableringen af arbejdsmarkedspensionerne det, han er mest stolt over at have opnået gennem sin faglige karriere.

 

Poul Schlüter 

Forhenværende statsminister Poul Schlüter (K) fortæller om sit initiativ til trepartsforhandlingerne i 1987, der resulterede i opbygningen af arbejdsmarkedspensionerne og dermed blev de mest succesrige trepartsforhandlinger i efterkrigstiden. Se videoen

Lillian Knudsen

"Det at få pension til sin tredje alder er vigtigt for alle. Derfor var det krav om pension til timelønnede, der opstod sidst i 1980'erne, meget meget vigtigt," siger Lillian Knudsen, forhenværende forbundsformand for Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark, KAD, gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, næstformand i PKS Pension og forhenværende bestyrelsesmedlem i HTS Pension. Se videoen.

Niels Jørgen Hansen

Adm. direktør for TEKNIQ, forhenværende direktør for el-installatørernes forening, ELFO, Niels Jørgen Hansen, der er næstformand i PensionDanmark, siger, at arbejdsmarkedspension ikke var en opfindelse fra arbejdsgiverside, og at der også var modstand i starten på lønmodtagerside. Men at der gennem årene er opbygget en fælles forståelse for at opbygge ganske store pensionsopsparinger. Se videoen.

Jørn Neergaard Larsen

Jørn Neergaard Larsen, forhenværende næstformand for Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KTO, adm. direktør for DJØF, adm. direktør for DA og beskæftigelsesminister (V). Han fremhæver, at arbejdsmarkedets parter på få år fik skabt fundamentet for et af de stærkeste velfærdssystemer i Danmark. Se videoen.

Poul Erik Skov Christensen

Forhenværende gruppeformand for Bygge- og Anlægsgruppen i SiD, formand for BAT kartellet, forbundsformand for SiD/3F og bestyrelsesformand for PensionDanmark, Poul Erik Skov Christensen, ser arbejdsmarkedspensionerne som den største sociale revolution i efterkrigstiden. Se videoen

Erik Ross Pedersen

Forhenværende direktør for Entreprenørforeningen, Erik Ross Pedersen, og forhenværende næstformand i B&A Pension  fortæller, at Entreprenørforeningen var en af de få arbejdsgiverforeninger, der fra starten var positiv over for ideen om arbejdsmarkedspension. Se videoen.

Claus Hjort Frederiksen

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), forhenværende finansminister og beskæftigelsesminister, ser arbejdsmarkedspensionerne som den største landvinding, der har fundet sted på det danske arbejdsmarked. Se videoen.

Torben M. Andersen

Professor på Økonomisk Institut ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand Torben M. Andersen fortæller om den samfundsøkonomiske betydning af, at arbejdsmarkedspensionerne blev etableret. Se videoen.