Se alle

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd

Dialog med TSM om styringen af vandforbruget i forretningen.

PensionDanmarks dialog med Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd

En halvleder er et materiale, som er en afgørende bestanddel af komponenter som processorer, dioder, ram chips, solceller og transistorer. En halvleder består typisk af halvmetaller som bliver skåret ud i skiver af grundstoffet silicium. Produktion af halvledere kræver store mængder vand for at fjerne rester (ioner, partikler osv.) og forhindre forurening. Verden efterspørger i stigende grad halvledere til chips, hvorfor TSM har øget produktionen, hvilket medfører et øget vandforbrug. I 2015 brugte selskabet 123,1 mio. ton vand, mens forbruget i 2020 var mere end fordoblet til 250,3 mio. ton vand, hvilket svarer til ca. 1/3 af hele Danmarks vandforbrug.

PensionDanmark har siden 2018 været i dialog med selskabet om styringen af vandforbruget for at sikre, at selskabet tager de fornødne foranstaltninger for at reducere vandforbrug, øge spildevandsgenanvendelse, forbedre systemets vandproduktionshastighed og mindske tabet af vandudledning i systemet. Alt sammen for at beskytte aktionærværdi og sikre en bæredygtig tilgang til vandforbrug.

Selskabet byggede i 2019 et system til at styre genanvendelse af vand og øge kvaliteten af vandet. Det sparede selskabet for 3,3 mio. tons vand årligt. Og i 2020 forpligtede selskabet sig til at reducere vandforbruget med 30 pct. inden 2030.

Udvikling og fremadrettet dialog

I 2021 kom selskabet i internationalt søgelys, fordi Taiwan blev ramt af den værste tørke i 50 år. Det førte til en massiv vandefterspørgsel i hele landet, hvor selskabet kom i strid modvind grundet dets høje vandforbrug og den taiwanesiske regerings beslutning om at favorisere TSM i stedet for landbrugssektoren.  

Under tørken var der endda forlydender om, at selskabet måtte få transporteret vand fra lastbiler for at kunne opretholde deres produktion. Derfor fortsætter vi dialogen med selskabet om ikke at undervurdere risikoen for vandmangel. 

Se flere cases

Læs eksempler på Hermes EOS dialog med selskaber i PensionDanmarks portefølje.