Se alle nyheder
Image alternative text

PensionDanmark samarbejder med NorthSide om bæredygtighed

PensionDanmark har indgået et samarbejde med NorthSide for at kombinere festivalens klare grønne profil med udviklingen af en bæredygtig bydel på Trælasten i det centrale Aarhus.

Når landets grønneste musikbegivenhed løber af stablen 6.-8. juni i Aarhus, vil festivalens gæster og borgere i Aarhus generelt for første gang blive præsenteret for Aarhus’ nyeste bydel – Trælasten.

Trælasten er et nyt område på mere end 36.000 kvadratmeter i området ved Dagbjergvej og ned mod åen mellem Ringgaden og Silkeborgvej, hvor der næste år bliver taget første spadestik mod at blive en bæredygtig bydel med boliger, butikker og kontorer. Hver dag under NorthSide vil omkring 20.000 af de forventede 35.000 festivalgæster gå eller cykle til og fra festivalpladsen i Ådalen via Brabrandstien. Det vil bringe dem lige forbi Trælasten, hvor de forbipasserende på stien får mulighed for at tage et lille hvil og en kop kaffe, alt imens de kan få en dialog med PensionDanmark om den kommende bydelsudvikling på Trælasten.

Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard besøger Trælastens aktiviteter ved åen torsdag den 6.6. mellem kl. 14.00 og 15.00.

PensionDanmark arbejder med et kompetent rådgiverteam og Aarhus Kommune om indhold for den kommende bydel.

”Trælasten er det første bæredygtige byområde, som PensionDanmark udvikler, og vi er meget glade for samarbejdet med Aarhus Kommune og CASA som totalentreprenør om at udvikle denne del af Aarhus Midtby. Målet er, at den bliver et så attraktivt sted, at flere borgerne end dem, der bor på Trælasten, har lyst til at færdes og opholde sig i de bæredygtige byrum på Trælasten,” siger Torben Möger Pedersen, PensionDanmarks adm. direktør og fortsætter:

”I udviklingsfasen lægger vi vægt på grundigt forarbejde med bl.a. fokuseret borgerinddragelse gennem høringer, borgermøder og borgerinddragende aktiviteter baseret på en netværksstrategi, der giver værdi til udviklingen af området, så vores medlemmer kan få et fornuftigt afkast af investeringen. Håbet er naturligvis, at borgerinddragelsen bidrager til, at bydelen bliver robust i forhold til det, der efterspørges lokalt. At nogle af de inddragede bliver positive ambassadører eller kommende beboere er en positiv sideeffekt.”

På festivalen tilbyder NorthSide og PensionDanmark en helt særlig session i Kolonihaven under navnet ”Bæredygtig byudvikling og fællesskaber”, hvor man kan møde nogle af arkitekterne bag udviklingen af den nye bydel.

Gehl er en af de fremmeste arkitektvirksomheder i verden, når det drejer sig om nye måder at indrette byerne på. Tegnestuen har fx fået bystyret i New York til at befri Broadway for trafiktyranni, indført cykelstier på Manhattan og forvandlet Times Square fra en asfaltørken til en levende oase. Design- og byudviklingseksperterne fra Briq blev for få år siden benævnt hippiekapitalister i en større artikel om et af deres projekter. Men deres tilgang er i dag anerkendt og brugt af flere og flere by- og ejendomsudviklere og betragtes som en sikker vej til succes for udviklingen af nye socialt og økonomisk bæredygtige fælleskaber i byen.

NorthSide har siden festivalens grundlæggelse i 2010 haft bæredygtighed som en kerneværdi, og arbejdet har blandt andet kastet international hæder af sig ved flere lejligheder. Senest ved European Festival Awards, hvor NorthSide vandt for Best Medium-Sized Festival. NorthSide præsenterer hvert år et 100% økologisk udvalg af mad, og markant indsats med sortering sikrer, at 78% af alle affaldsressourcer bliver genanvendt. En positiv dialog med gæsterne har desuden sikret, at 77% deltager aktivt i sorteringsprocessen på pladsen, og 85% af gæsterne ankommer til festivalen enten gående eller på cykel.

”Vi er glade for samarbejdet med PensionDanmark om bæredygtighed på festivalen og uden for. Vores ambition er at skubbe til grænserne for, hvordan man laver en festival og på den måde også påvirker samfundet positivt. Alle må tage ansvaret på sig, hvis vi som samfund og verden skal eksistere i det lange løb – derfor forsøger vi at gå forrest og sende et signal om, hvordan det kan gøres,” siger talsmand for NorthSide, John Fogde.

På Trælasten skal der opføres 70.000 bæredygtighedscertificerede m2 fordelt med 80 pct. boliger og 20 pct. retail og erhverv. Det er målet at boliger, butikker, kontorer og byrum DGNB-bæredygtighedscertificeres i kategorien Guld samt at byområdet opnår stor egenart og høj liveability.

Der holdes borgermøde i samarbejde med Aarhus Kommune den 6. juni kl. 17-19 på Trælasten.


Hør om Trælasten på NorthSide 2019
Kom og hør i Kolonihaven når partner i Gehl, Kristian Skovbakke Villadsen, debatterer bæredygtig byudvikling og fælleskaber med Peter Bur Andersen fra Briq. Debatten vil blive modereret af projektudviklingsdirektør Mia Manghezi fra PensionDanmark, der lige nu er i fuld gang med at forandre Trælasten til en ny og spændende bydel i Aarhus Midtby.

Udover at være med i Kolonihaven bidrager Trælasten blandt andet også med oplæg fra Anders Lendager, CEO Lendager Group, til NorthSides Sustainability Symposium, hvor der vil være deltagelse fra en lang række klimapartnere. Både arrangementet i Kolonihaven og NorthSides Sustainability Symposium vil byde på tanker om byudvikling, bæredygtighed, byrum, byliv og genanvendelse. Kolonihavearrangementet samt det planlagte borgermøde 6. juni er begge en del af PensionDanmarks mission om at involvere borgerne i det nye projekt.


Fakta
Udarbejdelse af grafisk identitet: 2019
Arkitekter: Gehl People og Briq Group
Totalentreprenør: CASA Group
Lokalplan: Sommeren 2020
Byggestart: Sommeren 2020