Se alle nyheder
Image alternative text

Nyt samarbejde skal hjælpe danskerne med at trække vejret

200.000 danskere anslås at have den kroniske lungesygdom KOL uden at vide det. Nyt samarbejde skal hjælpe flere til at opdage sygdommen og komme i behandling tidligere.

400.000 anslås at lide af lungesygdommen KOL, men kun halvdelen er i behandling.
Derfor går Lungeforeningen og PensionDanmark nu sammen om at styrke opmærksomheden om sygdommen, som alene i 2020 kostede mere end 3.300 danskere livet.

Med kampagnen ”Pust nu - Hiv, Host, Hvæs” bliver der sat fokus på symptomerne på KOL, og i forbindelse med den internationale lungedag 16. november tilbydes der nem adgang til lungefunktionsmålinger 33 steder i landet.
”KOL er en sygdom, der kommer snigende, og derfor er det vigtigt at kende symptomerne, så man kan reagere i tide. Opdager man sygdommen på et tidligt stadie, kan man gennem tiltag som rygestop og regelmæssig motion bremse udviklingen og med stor sandsynlighed fastholde et godt liv, hvor man fortsat kan passe sit job,” siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

To af test-stederne bliver på store danske virksomheder og betjenes af PensionDanmarks sundhedsbus. Her er to sundhedsfaglige personer klar til at måle medarbejdernes lungefunktion og rådgive om forebyggelse og behandling af eventuelle tegn på KOL.

Målrettet indsats for PensionDanmarks medlemmer
”Pust nu - Hiv, Host, Hvæs” henviser til symptomerne på KOL, som er langvarig hoste, pibende eller hvæsende vejrtrækning og åndenød, som opleves ved at man let bliver forpustet og hiver efter vejret, når man er fysisk aktiv. Alt sammen symptomer, som mange kan være tilbøjelige til at slå hen og forklarer med almindelig hoste, dårlig form eller aldersbetinget vejrtrækningsbesvær. 9 ud af 10 får KOL, fordi de ryger.

Kampagnen sker i samarbejde med et af Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskaber, PensionDanmark, som udbyder sundhedsordning med adgang til gratis behandlinger til 425.000 lønmodtagere. Også her er KOL et opmærksomhedspunkt, hvorfor PensionDanmark i lighed med de øvrige initiativer i sundhedsordningen ønsker at sætte fokus på den tidlige indsats. Dette gøres gennem målrettet kommunikation til medlemmer om tilbuddet om lungefunktionsmålinger.

Desuden vil PensionDanmarks sundhedsrådgivning skærpe opmærksomheden om symptomerne hos de medlemmer, de er i kontakt med, så der kan sættes ind med rettidig hjælp og vejledning. Rådgivningen er åben hver dag for PensionDanmarks medlemmer, som ligeledes har mulighed for at få en videokonsultation med en læge gennem deres computer eller smartphone med få minutters varsel.

”Det er i alles interesse, at mulige KOL-tilfælde opdages og behandles så tidligt så muligt, så de berørte får de optimale muligheder for at opretholde et godt liv med tilknytning til arbejdsmarkedet. Samarbejdet med Lungeforeningen giver os de bedst mulige forudsætninger for at hjælpe vores medlemmer, sådan som vi er sat i verden for at gøre,” siger Flemming Tovdal Schmidt, direktør for Kunder, Kundeservice og IT hos PensionDanmark.

Fakta om KOL
KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) er en kronisk sygdom i lungerne, hvor luftvejene bliver forsnævret, og lungevævet bliver ødelagt. Sygdommen skyldes især rygning.

Det anslås, at 10-15 procent af den danske voksne befolkning har KOL, men kun ca. halvdelen er i behandling for sygdommen.

KOL var den næsthyppigste primære dødsårsag i Danmark i 2019, og kostede mere end 3.300 danskere livet i 2020, svarende til 6 pct. af alle dødsfald i Danmark. Det gør Danmark til det land i Europa med flest KOL-dødsfald pr. indbygger.

De ekstra behandlingsomkostninger relateret til KOL beløber sig til 3,3 mia. kr. om året. Desuden er der et samfundsøkonomiske tab anslået til 3 mia. kr. årligt på grund af tabt eller reduceret arbejdsevne blandt KOL-ramte.

På hjemmesiden pustnu.dk kan du teste dine symptomer, læse mere om KOL, og hvad du skal gøre, hvis du har symptomer på sygdommen.

Fakta: Her kan du få testet dine lunger den 16. november:

Region Nordjylland
Brovst – Sundhedshuset
Aalborg – Medicinerhuset, Aalborg Universitetshospital

Region Midtjylland
Mørke - Mørke Idrætscenter
Ebeltoft - Sundhedshuset
Viborg – Bilka
Horsens - Bilka
Hadsten - Hovvej 76
Randers - Bilka i Randers Storcenter
Silkeborg – Silkeborg Svane Apotek
Silkeborg – Regionshospitalet, Klinik for Lungesygdomme
Skanderborg - Bloms
Aarhus - Aarhus Banegård

Region Syddanmark
Aabenraa - Løveapotek Aabenraa
Esbjerg – Bilka
Fredericia - Sundhedshuset
Haderslev – Sundhedscentret
Ribe – Kvickly, Seminarievej

Region Sjælland
Faxe – Faxe Sundhedscenter
Roskilde – Roskilde Bibliotek
Nykøbing Falster – Guldborgsund Hallerne
Hårlev, Sundheds- og Frivilligcentret
Ringsted - Ringstedet
Kalundborg – Aktivitetscenter Munkesøen
Frederiksværk – Centeret I Noord
Borup – Møllevej 2

Region Hovedstaden
Rødovre – Frivilligcenter
Ballerup – Posthuset
Herlev – Herlev Hospital
Hvidovre – Hvidovre Hospital (Forsknings- og Undervisningsbygningen)
Hvidovre – Hvidovre Sundhedscenter
København – Hovedbanegården
Helsingør – Toldkammeret (Blomstersalen)
Frederiksberg – Frederiksberg Sundhedscenter, Stockflethsvej.

Du kan finde adresse og åbningstid på alle teststeder her

Yderligere information
Kommunikations- og pressechef Jacob Therkelsen, PensionDanmark, +45 3112 6708
Presseansvarlig Charlotte Larsen, Lungeforeningen, +45 4161 2629