Se alle

Cement ā€“ Understøtter flere af FNs verdensmålā€¦ og belaster klimaet

Cement understøtter flere af FNs verdensmål – eksempelvis infrastruktur, som kan hjælpe verdens fattigste befolkninger. Samtidig indebærer cementproduktion en betydelig CO2 udledning.

Senest opdateret: 04-03-2020

Cement er et vigtigt byggemateriale og bruges overalt i konstruktioner – herunder i bygninger, broer, havne og veje. Cement understøtter flere af FNs verdensmål – eksempelvis benyttes cement til vindmøller og til infrastruktur, som kan hjælpe både klimaet og verdens fattigste befolkninger. Til det kræves meget store mængder cement til anlæggelse af eksempelvis veje, men afbrænding af kalk og ler ved høje temperaturer til cementproduktion indebærer også en betydelig CO2-udledning.

Cementproduktion står for ca. 8 pct. af verdens samlede CO2-udledning. Med de nuværende teknologier vil bekæmpelse af fattigdom og opbygning af infrastruktur derfor i sig selv indebære en forøget klimarisiko.

PensionDanmark investerer i cement, men lægger vægt på at finde og motivere de mest fremsynede producenter. Blandt andet har vi fokus på, hvorvidt cementproducenter har ambitiøse men realistiske klimamålsætninger og investerer i nødvendige teknologier, der skal nedbringe CO2-udledningen. I Danmark har Aalborg Portland udviklet nye cementtyper med mindre klimaaftryk og har en helt ny type cement under udvikling, som i sidste ende kan opsuge næsten samme mængde CO2, som produktionen af cement udleder.