Se alle nyheder
Image alternative text

PensionDanmark sætter investorerne på dagsordenen i Nordic Clean Energy Week

G20+ landene mødes til topmøde om energi i København og Malmö i forbindelse med Nordic Clean Energy Week, der afholdes fra 21. til 25. maj. Deltagerlandene ved topmødet udleder 75 pct. af klodens CO2, men står samtidig for 90 pct. af investeringerne i energirigtige løsninger.

Som en del af topmødets officielle program for Clean Energy Ministerial og Mission Innovation er PensionDanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen inviteret til at holde tale ved seminaret Clean Energy Investment Forum d. 22. maj om erfaringerne med investeringer i vedvarende energi.

”PensionDanmark investerer i bæredygtig energiinfrastruktur som vindmølleparker, biomassekraftværker, solcelleparker og transmissionsanlæg. Det giver et godt og stabilt afkast og er samtidig med til at understøtte den grønne omstilling. PensionDanmark var blandt de første til at investere i vedvarende energi, og investeringerne har nu rundet 20 mia. kr. Så vi har mange erfaringer at bidrage med om investorernes rolle i udvikling af vedvarende energi,” siger Torben Möger Pedersen.

Hovedparten af PensionDanmarks energiinvesteringer i Europa og Nordamerika sker gennem fonde administreret af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). PensionDanmark var med til at oprette CIP i 2012 og var i starten den eneste investor i CIP’s fonde. Efterfølgende er andre investorer inviteret med, og i dag omfatter samarbejdet om direkte investeringer i vedvarende energi infrastruktur mere end 40 investorer. Siden starten er der rejst godt 50 mia. kr. til CIP’s fonde, som gør CIP til en af Europas førende og største inden for sit felt. PensionDanmark er med et samlet investeringstilsagn på 18 mia. kr. den største anker-investor i fondene.

PensionDanmark investerer også i vedvarende energi i udviklingslande. Det er en udfordring, fordi investeringsklimaet ikke er så modent som i udviklede lande. Derfor foretages investeringer som fx vindmølleparken Lake Turkana i Kenya gennem Klimainvesteringsfonden, der administreres af Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU).

”PensionDanmark er på denne måde med til at mobilisere privat kapital til direkte investeringer i udviklingslande. Fonden er et eksempel på "blended finance", hvor offentlig og privat kapital arbejder sammen. Det reducerer risikoen for private investorer og gør dermed attraktive investeringer i udviklingslande tilgængelige for private investorer − og den private kapital fra blandt andet PensionDanmark øger fondenes investeringskapacitet og professionalisme,” siger Torben Möger Pedersen.

 

Talerne ved Clean Energy Investment Forum

Lars Chr. Lilleholt, Danish Minister of Energy, Utilities and Climate
Riccardo Puliti, Senior Director, Energy & Extractives, World Bank
Andrew McDowell, Vice President, European Investment Bank
Peter Damgaard Jensen, CEO, PKA, Chair, IIGCC
Tine Roed, Deputy Director General, Confederation of Danish Industry
Torben Huss, Executive Vice President, Investment Fund for Developing Countries
Sian Ferguson, Trust Executive, The Sainsbury Family Charitable Trusts
Dan Brouillette, Deputy Secretary, U.S. Department of Energy
Connie Hedegaard, Formerly European Commissioner for Climate Action; Danish Minister for Environment and Minister for Climate and Energy 2004-2009
Torben Möger Pedersen, CEO, PensionDenmark
Jakob Baruël Poulsen, Managing Partner, Copenhagen Infrastructure Partners
Adnan Z. Amin, Director General, IRENA
Stephanie Maier, Director, Responsible Investment, HSBC Global Asset Management
Jens Ulltveit-Moe, Founder and CEO, Umoe
Thorsten Herdan, Director-General, Energy Policy, Heating and Efficiency, German Federal Ministry
Dominique Ristori, Director-General, DG Energy, European Commission
Susan Nickey, Managing Director, Hannon Armstrong
Morten Dyrholm, Group Senior Vice President, Vestas
Anthony Cox, Deputy Director, Environment Directorate, OECD
Maximilian Fleischer, Chief Expert, Energy Technologies, Siemens Corporate Technology
Per Wimmer, President and CEO, Wimmer Financial

Vi benytter cookies til at forbedre hjemmesiden. Du accepterer brugen af cookies ved at lukke dette banner.