Se alle nyheder

2021 blev et fremragende år for PensionDanmarks medlemmer

Med et samlet afkast på 36,4 mia. kr. blev 2021 et særdeles godt år for PensionDanmarks medlemmer. Det bidrager også til medlemmernes pension, at de samlede omkostninger ligger helt i bund.

Det globale opsving på aktiemarkederne i 2021 giver vokseværk til 790.000 PensionDanmark-medlemmers opsparing. Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskab leverede et samlet afkast på 36,4 mia. kr. til medlemmerne, hvor alle alderspuljer fik afkast mellem 10 og 16 procent. For et typisk PensionDanmark-medlem, der har indbetalt pension i 12 år, betyder summen af de løbende indbetalinger og årets afkast, at opsparingen er vokset med omkring 150.000 kr. i 2021.

”Det er et meget positivt resultat, der giver medlemmerne en høj grad af økonomisk tryghed, når arbejdslivet engang er forbi. Kombinationen af det gode afkast og samlede omkostninger i den absolut laveste ende i branchen er opskriften på en god pension,” siger adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.

Medlemmernes omkostninger til administration blev i 2021 på 297 kr. (samme som året før), og investeringsomkostningerne var i gennemsnit på 0,5 procent af opsparingen. De lave samlede omkostninger bidrager til, at en meget stor andel af medlemmernes indbetalinger og afkast går til opsparing og dermed kan forrentes yderligere.

Hvis man ser nærmere på aktivklasser, var det især investeringer i aktier, der trak op med et samlet afkast på 20,7 procent på de børsnoterede aktier og 37,4 procent på de unoterede aktier. Det er stærkt medvirkende til, at samtlige alderspuljer i PensionDanmark er vokset betragteligt. De yngre medlemmer under 46 år med længere tid til pension fik 16,0 procent i afkast, mens 67-årige medlemmer fik 10,3 procent.

PensionDanmarks adm. direktør føler sig godt forberedt til at navigere til medlemmernes fordel, hvis det globale opsving på aktiemarkederne ikke fortsætter i samme tempo i de kommende år.

”Vi skal nok forberede os på, at afkastene de kommende år vil være lavere og noget mere volatile end de seneste år. Det skyldes bl.a. udsigten til rentestigninger som følge af en høj inflation både i  Danmark og internationalt. Men vi har stor tiltro til, at vores investeringsstrategi med fokus på risikospredning via investeringer i blandt andet grøn infrastruktur og ejendomme er et rigtig godt udgangspunkt. Også her vil vores lave omkostningsniveau være en betragtelig fordel for medlemmerne,” siger Torben Möger Pedersen.

Fakta om afkast: PensionDanmarks alderspuljer (middel risiko) i 2021

Alderspuljer (2021 / 3 års gennemsnit)
45-års-puljen: 16,0% / 13,2%
55-års-puljen: 15,4% / 12,1%
60-års-puljen: 13,2% / 10,2%
67-års-puljen: 10,3% / 7,7%

Forskellen i alderspuljernes afkast skyldes, at yngre medlemmer med længere tid til pensionsalderen har en højere investeringsrisiko og derfor en større del af deres opsparing investeret i aktier i forhold til medlemmer, som har kortere tid til pensionsalderen.

Fakta

Opsparingen hos et PensionDanmark-medlem, der har indbetalt pension i 12 år, er i gennemsnit vokset med omkring 150.000 kr. i 2021.

Heraf er knap 110.000 kroner afkast fra PensionDanmarks forvaltning af opsparingen, mens godt 40.000 kroner kommer fra medlemmernes egne indbetalinger.